12 ingyenes hazai mezítlábas park, amit érdemes kipróbálnunk!

Érdemes kipróbálni ezeket a parkokat, ahol olyan különleges utakon gyalogolhatunk, melyeknek burkolata eltérő alapanyagokból készült. Azon túl, hogy jó szórakozás, nagyon kedvezően hat az egészségünkre. Emellett jó kis önismereti út tud lenni, ha magadra figyelve, tudatosan használod a lehetőségeit. Itt a tavasz. Hajrá, próbáljátok ki!

Ha önismereti szempontból is szeretnéd kipróbálni, akkor ezeket a kérdéseket érdemes feltenned magadnak, amikor egy-egy új útszakaszra érkezel, miközben befelé, az érzéseidre is figyelsz:

Milyen érzést vált ki belőlem? Hogyan reagálok rá? Mi az első gondolatom vele kapcsolatban? Ki tudom-e élvezni, ha épp egy kellemes útszakaszon tartok? Vagy hamar átfutok rajta? A nehezebb, fájdalmasabb útszakaszokat hogyan tudom megélni? Lehet rögtön feladom és átmegyek egy másik útra, vagy inkább végig járom a nehézségek ellenére?

Ha ezekre a kérdésekre megtalálod a válaszaidat, sokat meg fogsz tudni magadról, arról, ahogyan a hétköznapjaidban jelen vagy, éled az életed.

A mezítlábas parkok, vagy más néven Kneipp-parkok ötlete a Sebastian Kneipp által kifejlesztett egészségmegőrző módszeren alapszik. Megtapasztalhatjuk, milyen érzés – többek között – a nagyobb, meleg köveken, kisebb folyami kavicsokon, fakérgen, tobozokon, hűsítő gyepen vagy homokban járni: ezáltal fejlődik a talpi érzékelés, felpezsdül a vérkeringés, s az ösvényeken elhelyezett akadálypályákon az egyensúlyozást is gyakorolhatjuk. Az eltérő anyagokon sétálva természetes, változatos talpmasszázsban részesülünk – minden felület más-más talpi reflexpontot stimulál.

1. Békásmegyer-Ófalu – Mezítlábas park

Békásmegyer-Ófalu, Árok utcai játszótér mellett
Egész évben, 0-24 órában látogatható.
Elérhetőség: Békásmegyer-Ófalu Mezítlábas park

A játszótér melletti ösvényen 23 féle felülettel találkozhat a kicsik talp, rendszeres használatukkal pedig csökkenthető a lúdtalp kialakulása. A régi játszótér teljesen fel lett újítva, a balesetveszélyes eszközöket modern, biztonságos játékszerekre cserélték, a környezetet pedig rendezték, parkosították, s kialakították a taposóösvényt. Amíg a kicsik a játszótéren szórakoznak, a felnőttek megtekinthetik az itt található, szépséges közösségi mintakertet.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
23 féle felület, többek között folyami kavics, nagyobb kövek, fadarálék, fadeszka, homok, stb.

Programlehetőségek és látnivalók:

 • Játszótér
 • Közösségi mintakert


Kép: obuda.hu

2. Bükfürdői Kneipp Park

9740 Bük, Termál krt. 39.

A pálya, a meditációs pont és jógapark, valamint a Gyógy- és fűszernövénykert Bükfürdőn a Hunguest Hotel Répce Gold és a Danubius Health Spa Resort Bük szállodák mögötti Lajos parkban található.
Nyitva tartás 0-24 órában, egész évben
Elérhetőség: Bükfürdői Kneipp Park

A Bükfürdői Kneipp Parkban testi és lelki felüdülés várja a látogatókat. Lábainkat 510 méter hosszú száraztaposón át dolgoztathatjuk, a természetes talpmasszázsról a változatos anyagból készült kövek, eltérő tulajdonságú burkolatok gondoskodnak. A természetes “talpmasszázs” felpezsdíti a talp vérkeringését.
A szülők ellazulhatnak a jógaparkban, míg a kicsik az izgalmas bokorlabirintusban bújócskáznak. A parkban különféle gyógy-és fűszernövényekkel is megismerkedhetünk, a madárdalos környezetben, árnyas fák tövében pedig nagyszerűen kikapcsolódhatunk, lazíthatunk egy picit a hétköznapi, állandó rohanás után.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk: 
Fenyőkéreg, faapríték, fenyőtoboz, gyepszőnyeg farönk, homok, durva, és finom zúzalék, gyöngykavics, illetve beton elemes burkolat.

A mezítlábas park melletti egyéb látnivalók, programlehetőségek:

 • Meditáció pont és jógapark
 • Gyógy- és fűszernövénykert
 • Bokorlabirintus


Kép: visitbuk.hu

3. Ceglédi Mezítlábas park

Cegléd határában, a dinnyéshalmi dűlő elején
Elérhetőség: Ceglédi Mezítlábas park

A nyári hőségben, a hatalmas fák árnyékában kellemes sétát tehetünk mezítláb, talpunkat pedig a meleg bazalt kövek, a hűsítő pázsit, a süppedő tőzeg és a különféle (nem szúrós!) kavicsok kényeztetik. Cegléd határában, a dinnyéshalmi dűlőnél található az erdei tornapálya és a mezítlábas park.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Homok, föld, bazaltkő, apró szikla, osztályozott kavicsfélék, gyep, tőzeg,
folyami homok, hőálló tégla, agyaglapok, kisméretű tégla, murva, bazaltzúzalék, rönkjárda, agyag, beton.

További érdekes programlehetőségek a Ceglédi Mezítlábas parkban:

 • Levendulaliget
 • Táborozás
 • Tanösvény
 • Családi nap
 • Táborozási lehetőség


Kép: garten2000.hu

4. Csopaki Szabadidő Park – Mezítlábas ösvény

A csopaki strand keleti végénél kezdődő Ifjúsági sétány mentén találjuk a 230 méter hosszú Mezítlábas ösvényt és köztéri fitnesz parkot.
Nyitva 0-24 órában, egész évben
Elérhetőség: Csopaki Szabadidő Park

A csopaki Ifjúsági sétányt 2015-ben adták át – a rendezett, parkosított területen eltérő anyagú felületeken sétálhatunk. A kavicsos, köves, zúzottköves felületek mellett fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok színesítik az ösvényt.
A látogatók néhány fa akadályon, egyensúlyozó gerendákon, farönkökön tehetik próbára ügyességüket és egyensúlyérzéküket, ha pedig elfáradnánk, kényelmes padokon, árnyékban pihenhetünk, vagy akár a víz partján figyelhetjük a Balaton élővilágát.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Kavicsok, kövek, zúzottköves felületek, fenyőkéreg, farönk, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolatok.

További programlehetőségek a közelben:

 • Köztéri fitnesz park
 • Strandolás a Balatonon
 • Kerékpárút

gyalogfitnes_04

Kép: csopak.hu

5. Hegyháti Kneipp Térség – Kneipp túrautak

13 településen, a kistérség központja: Vasvár.
Egész évben, bármikor látogatható.
Elérhetőség: Hegyháti Kneipp Térség

A túraútvonalak 13 település összefogásával jöttek létre: Csehimindszent, Gersekarát, Győrvár, Hegyhátszentpéter, Kám, Mikosszéplak, Olaszfa, Oszkó, Petőmihályfa, Rábahídvég, Szemenye, Vasvár, Alsóújlak. Az útvonalakon különféle érdekes, ún. Kneipp műtárgyakat helyeztek el, többek között: könyöklőt, gyógynövénykertet, lábáztatót, taposót, napórát, táplálkozási piramist, labirintust, gémeskutat, meditációs széket, inhalátor házat. Oszkó településen még vizes játszótér is várja a kicsiket!
A túra utak mellett egyéb érdekes, kulturális látnivalókban is gazdag a térség (faluházak, pálinkaház, templomok, présházak, botanikus kert, kastély, tó kempingezési, horgászási és vízi sportolási lehetőséggel, stb.) – így igazán tartalmas időtöltéssé válhat a kirándulás.


Kép: vasihegyhat-rabamente.hu

6. Hét Patak Gyöngye Natúrpark

7345 Alsómocsolád, Rákóczi u. 21.
Elérhetőség: Alsómocsoládi Turisztikai Központ

Aki Alsómocsoládra látogat, igazi gyerekparadicsomra lelhet. Az ingyenesen kipróbálható Kneipp-ösvény mellett számos más, izgalmas kaland várja a kicsiket, a középpontban pedig a természet és a falusi élet áll.

Programlehetőségek, látnivalók:

 • Tanösvények
 • Erdei tornapálya, ügyességi élményösvény
 • Íjászat
 • Agyagozás
 • QR kódos lábnyomok felkutatása, s az információk leolvasása telefon segítségével
 • Drótfonatos kerítésből készült labirintus
 • Éjszakai csillagtúra
 • Kemencézés
 • Gyertyaöntés
 • Kincskeresés
 • Kenuzási, csónakozási lehetőség
 • Kerékpárútvonal

Kép:turizmus.alsomocsolad.hu

7. Konda-völgyi Kneipp-ösvény

Dombóvár, a várost átszelő Konda-patak völgyében
Egész évben, 0-24 órában látogatható
Elérhetőség: Konda-völgyi Kneipp-ösvény

A Kneipp-ösvény a dombóvári Fogaldalmi ligetben található, romantikus környezetben, egy kis tó mellett. “A monda szerint, ha a tó vízében kedvesünkkel együtt megmossuk az arcunk, és elmondjuk a fogadalmat, a Napisten áldásával örökké egymáséi leszünk.” – a romantikus helyszín a szerelmespárok kedvenc találkozóhelye a környéken.
A Kneipp-ösvény 125 m hosszan fut, a különböző felületeken való mezítlábas járás javítja az egyensúlyérzéket, segít a lúdtalp, valamint a gerincproblémák kialakulásának megelőzésében – és nem utolsó sorban nagy élmény. Jótékonyan hat az ér-, és idegrendszerre, és erősíti az izomzatot is. Az ösvény elején egy “merülő kádat” is használhatunk, amelynek hideg vizébe bele kell mártani az alkarunkat, így serkenthetjük a vérkeringésünket.

További programlehetőségek és látnivalók a közelben:

 • Sportpálya
 • Játszótér
 • DÖPTE bázis – interaktív, játékos természetvédelmi kiállítás
 • Landart-híd
 • Róka – völgy – vadregényes túraútvonal
 • Szenes-út

AV4W3050_1

Kép: kondavolgy.hu

8. Remeteszőlősi Bodzaliget Pihenőpark

Remeteszőlős, Hold u.
Nyitva egész évben

2016. Június 4-én avatták fel a Bodzaliget Pihenőpark új, 12 állomásból álló tanösvényét, a közelben felújított játszótérrel együtt. A mezítlábas ösvény számos, különféle anyag segítségével pezsdíti fel a talp vérkeringését, emellett mozgásfejlesztő gyakorlatokat is végezhetünk a séta közben, a közeli fűszerkertből áradó illat pedig a szaglásunkat teszi próbára. Amíg a kicsik játszanak, a szülők a könyvmegállóban választhatnak maguknak érdekes könyvet az itt elhelyezett polcokról, melyeket a helyszínen ingyenesen olvashatnak. Ami a városi gyermekek számára külön érdekesség lehet, hogy madarakat is etethetnek, a Bodzaliget Pihenőparkban elhelyezett közösségi madáretetőknél.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Többek között kavics, homok, murva, fadeszka, tobozok.

További programlehetőségek és látnivalók a közelben:

 • Felújított játszótér
 • Pihenőpark
 • Könyvmegálló
 • Fűszerkert
 • Remete-barlang


Kép: turistamagazin.hu

9. Százhalombattai mezítlábas ösvény

2440 Százhalombatta, a Régészeti park keleti szélén,  István király utca 4.

A 70 m hosszú mezítlábas ösvény a Régészeti Park mellett, a tölgyes-juharos erdőben található. Keresd a “Mezítlábas Mendegélős” elnevezésű táblát! A vérpezsdítő “talpmasszázs” után érdemes körülnézni a Régészeti Parkban is (ide külön belépőjegyet kell váltani!), ahol 2700 éves halomsírokat láthatunk, és bepillanthatunk a bronz- és vaskori falvak életébe, mindennapjaiba.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Kerek kavicsok, fenyőtoboz, tégla, friss fű, nádkötegek.

További programlehetőségek a közelben (jegyvásárlás szükséges):

 • “Matrica” Múzeum
 • Régészeti Park


Kép: erdmost.hu

10. Szent Miklós Gyógyfüves Ház – Kneipp kert

Vas megye, Ölbő, Dózsa György u. 72.
Nyitva tartás: H-P    8:00 – 16:00
Elérhetőség: Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp Kert

A Szent Miklós Gyógyfüves Házban minden az egészségről és a természetről szól – sétálhatunk a gyógynövénykertben, talpunkat a Kneipp kertben dolgoztathatjuk meg, majd bio módszerekkel előállított, egészséges ételeket ehetünk, ha megéheznénk a kirándulás során. A hangulatos kertet vizesárok öleli körbe, melyre egy kis fahíd épült, ezen átsétálva pedig az akácos erdőbe juthatunk el. A gyógynövények világával, fontos tulajdonságaikkal és felhasználásukkal a kihelyezett ismertető táblákon keresztül ismerkedhetünk meg.

További programlehetőségek:

 • Gyógynövénytermesztés, feldolgozás, csomagolás megtekintése
 • Bio gyümölcsök aszalási technikájának megismerése


Kép: martinus.hu

11. Tabajdi mezítlábas park

Tabajd, Petőfi Sándor utca 2. Bejárat a falu központban Nepomuki Szent János szobra mellett.
A park nincs elkerítve, így a nap 24 órájában ingyenesen látogatható.
Elérhetőség: Tabajdi mezítlábas park

A tabajdi mezítlábas parkban csodaszép kilátásban gyönyörködhetünk: egy kis dombról a Szabadsághegyet és a Vértes-hegységet láthatjuk a távolban, a közeli faluban pedig lovasokat, szekereket, bepillanthatunk egy nyugodt falu mindennapjaiba. A friss levegő garantált – ipari környezetnek nyoma sincs a környéken.
A kedvencünket sem kell otthon hagynunk, mivel a park kutyával is látogatható.

Mi vár rád – és a talpadra – Tabajdon?
21 féle járófelületen tesztelheted, fejlesztheted a talpi érzékelésedet: sétálhatsz bazalt köveken, süppedős tőzegben, napsütötte, meleg téglaburkolaton, de akár a patakba is belegázolhatsz, ha lehűtenéd egy kicsit a lábaidat. Sétálhatsz eltérő módon elrendezett hasábokon, így az egyensúlyozás képességét is bátran lehet gyakorolni, fejleszteni.
Megfigyelheted, hogy hogyan változik meg a testtartásod cipő nélkül – a bizonytalan lépések fél óra elteltével magabiztosabb, határozott léptekké válnak majd, ahogy egyre több izommunkát végzel majd az eltérő feladatok során. A testtartásra jótékony hatást fejt ki a mezítlábas túra!
A park 20-30 perc alatt bejárható, a séta végén a kialakított tűzrakó helyen készíthetünk különleges ebédet, eközben a kisebbek az itt található játszótéren szórakozhatnak.
A sétány babakocsival nem járható! A játszótér viszont babakocsival is megközelíthető a parkoló felől.

Anyagok, amelyekkel találkozik a talpunk:
Többek között bazalt kövek, süppedős tőzeg, kukoricacsutka, fahasáb, folyami kavics, fenyőkéreg, homok, dolomit, napsütötte, meleg téglaburkolat, hűsítő víz a patakban.

További programlehetőségek:

 • Játszótér


Kép: mezitlabaspark.hu

12. Tálentum Falusi Turisztikai Fogadóhely – Mezítlábas ösvény

3786 Irota, Petőfi út 57. Kossuth út 2.
Elérhetőség: Tálentum Falusi Turisztikai Fogadóhely

Az irotai Falusi Élményudvar része a több, mint 1 hektáros Herba-park, melyben legalább 30 fajta gyógy- és fűszernövényt láthatunk, melyek közül szakmai vezetéssel akár saját keveréket is összeállíthatunk. Különféle gyógyteákat kóstolhatunk, a Falusi Élményudvarban pedig ügyességi játékok, népi játékok várják a kicsiket, s ezt az udvart futja körbe a mezítlábas ösvény.

Egyéb programlehetőségek:

 • Mesefalu
 • Szabadtéri sütés és főzési lehetőség
 • Falusi vendégasztal
 • Kézműves ház
 • Porta-túra
 • Erdei túraútvonalak
 • Táborozási lehetőség

Figyelem! Az élményudvar ingyenesen látogatható, de jelenleg felújítás alatt áll! Odalátogatás előtt mindenképp érdeklődjetek Tálentum fogadóhely elérhetőségeinek valamelyikén.


Kép: szepkartyasok.hu

Forrás: http://www.csaladinet.hu

A hírlevélre történő feliratkozással egyidejűleg elfogadod az adatkezelési szabályokat.

Hírlevél
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Csatlakozz és tartozz azok közé a hírlevél olvasóink közé, akik az önismereti és önfejlesztő témákról érdeklődnek.
Tiszteletben tartjuk magán jellegű adataid és magánéleted, adataidat az Adatvédelmi elveknek megfelelően kezeljük.

Varga Anita

Varga Anita, életvezetési tanácsadó, önismereti csoportvezető vagyok.
5 évvel ezelőtt nemcsak munkát váltottam, hanem életstílust is. Megtaláltam a hivatásom, felépítettem a saját vállalkozásomat és minden nap örömmel tölt el, hogy azt csinálom, amit szeretek, emberekkel dolgozom együtt, közösen, értük.
Abban támogatlak,hogy merj változtatni, hogy könnyed, teljes és boldog legyen az életed, hogy újjászülethess.Együtt kigyomláljuk a félelmeidet, azt ami nem oda való és tudatosítjuk azt, ami a megoldáshoz vezet.A gyökereknél írjuk át a mintáidat. Olyan ez, mint, amikor a régi, elszáradt gyökereket kihúzzuk a földből, majd új magot ültetünka helyükre, hogy egy új, élettel teli növény születhessen meg és fejlődhessen ki belőle.
Tanácsokért, inspirációért csatlakozz a Rádfigyelek FB csoporthoz.
Varga Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük