Mély beszélgetések

A beszéd, a beszélgetés sokfélék lehet. Lehet felszínes csevegés, pletykálás, vita, veszekedés, csipkelődés, szimpla információ csere és mély beszélgetés.friends.jpg

Mi kell ahhoz, hogy egy hosszútávú kapcsolat fennmaradjon?

A mély beszélgetés kivételével a többi nem ad stabil alapot egy jó kapcsolat, akár baráti, rokoni vagy házastársi kapcsolat fenntartásához. Egy hosszútávú kapcsolat fenntartásához nagyon fontos, hogy őszintén kimondd a benned lévő érzéseket, félelmeket, vágyakat, mindent, ami benned van, amit érzel. Fontos, hogy akkor is kimond ezeket, ha a másiknak fájhat az, amit hallani fog. Így tud kialakulni egy másik emberrel egy mély, meghitt, intim kapcsolat. Nem mindegy persze, hogyan teszed mindezt. Meg lehet tanulni annak a hatásos módját. Amikor nem is titkolod el, és nem is bántasz. 

Neked is nehéz kifejezned, azt hogy mit érzel egy-egy szituációban?

Sokan vannak így ezzel, hiszen kevés családban szokták ezt csinálni. Mivel nem ezt láttuk a szüleinktől, meg kell tanulnunk, hogy hogyan is kell beszélnünk az érzéseinkről. Vannak, akiknek azért nehéz így kifejezniük magukat, mert félnek attól, hogy mit gondol majd a másik róluk, ha kifejezik az érzéseiket, vagy épp attól félnek, hogy megbántják vele a másikat, ha kimondják az igazságot.

o-male-friends-facebook.jpg

Hogy tanulhatom meg, hogy így kommunikáljak?

Segítség lehet, ha minden este átgondolod, akár le is írhatod magadnak, a nap eseményeit, úgy, hogy nem a történésekre, hanem az érzéseidre fókuszálsz, azt hogy a történések alatt mit éreztél, mit éltél át. Segít, ha felteszel magadnak kérdéseket, például, hogy egy-egy történés mit okozott benned, hogyan hatott rád, milyen érzést váltott ki belőled?

Amikor már jó megy az, hogy egyedül foglalod össze és válaszolsz meg kérdéseket, megkérhetsz valakit, aki közel áll hozzád, egy barátot, barátnőt, anyukád, apukád, testvéred, hogy beszélgessen veled rendszeresen.  Szánjatok erre elég időt. Gondolkodjatok arról hogy senki ne zavarjon meg titeket ebben a folyamatban. Kérd meg, hogy fél órán keresztül csak kérdezzen, és azt kérdezze meg, hogy amiről mesélsz neki:

Milyen érzés neked?

Mit okoz benned?

Hogyan hat rád?

Mit vált ki belőled?

Aztán fordítsátok meg a helyzetet, és most te kérdezel fél órán át. A kérdező csak kérdezzen. Fontos, hogy ne sugalljon semmit, ne legyen bújtatott tanács, ítélet. Aztán meg is beszélhetitek, milyen volt számotokra ez a beszélgetés. Figyeld meg, mennyit változtat a mindennapjaidon és a beszélgetéseiden, hogy elkezdesz figyelni az érzéseidre és ezek szerint kommunikálni. Meg tudod változtatni a beszélgetéseid mélységét, és ezáltal a kapcsolataid mélységét.

Van, hogy egyedül nehezen megy, de nem kell egyedül megtanulnod. Az önismereti csoportjaimban többek között ezt is megtanulod használni. 

A hírlevélre történő feliratkozással egyidejűleg elfogadod az adatkezelési szabályokat.

Hírlevél
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Csatlakozz és tartozz azok közé a hírlevél olvasóink közé, akik az önismereti és önfejlesztő témákról érdeklődnek.
Tiszteletben tartjuk magán jellegű adataid és magánéleted, adataidat az Adatvédelmi elveknek megfelelően kezeljük.

Varga Anita

Varga Anita, életvezetési tanácsadó, önismereti csoportvezető vagyok.
5 évvel ezelőtt nemcsak munkát váltottam, hanem életstílust is. Megtaláltam a hivatásom, felépítettem a saját vállalkozásomat és minden nap örömmel tölt el, hogy azt csinálom, amit szeretek, emberekkel dolgozom együtt, közösen, értük.
Abban támogatlak,hogy merj változtatni, hogy könnyed, teljes és boldog legyen az életed, hogy újjászülethess.Együtt kigyomláljuk a félelmeidet, azt ami nem oda való és tudatosítjuk azt, ami a megoldáshoz vezet.A gyökereknél írjuk át a mintáidat. Olyan ez, mint, amikor a régi, elszáradt gyökereket kihúzzuk a földből, majd új magot ültetünka helyükre, hogy egy új, élettel teli növény születhessen meg és fejlődhessen ki belőle.
Tanácsokért, inspirációért csatlakozz a Rádfigyelek FB csoporthoz.
Varga Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük