Mindenki tükör

Mindenki, akivel találkozunk, azért jelenik meg az életünkben, hogy meglássuk magunkat benne. De mit is jelent ez a mondat?

Minden, amit a másikban meglátok, minden érzelem, amit mások kiváltanak bennem, az rólam szól, hiszen én érzem azt az érzést, bennem jelenik meg, nem a másikban. A másik ember “csak” a kiváltó oka az érzésemnek. Pont emiatt én is vagyok a  felelős érte, nem ő az, akire mutogatnom kell, akit okolnom kell. Felelős vagyok azért, hogy mit kezdek vele, elnyomom magamban, vagy a magam hasznára fordítom, azáltal, hogy meglátom, megérzem és megélem az érzést.

Sokszor szoktam mondani  az egyéni és a csoportos foglalkozásokon, amikor már látjuk, hogy így működnek az emberi kapcsolódások és egy-egy ilyen helyzetben észre is vesszük, megvizsgáljuk magunkban, hogy milyen érzést vált ki a másik belőlünk, ezáltal fejlődhetünk és egyre szélesedő önismeretre teszünk szert.

Ahogy Müller Péter is mondta: “Aki az önismeret útjára lépett, sohasem okolja a másikat a saját rossz közérzetéért. Ha valaki például kihozza a sodrából, nem fogja gyűlölni ezért, hanem megkérdi magától: – Miért vagyok én kihozható a sodromból? És ha diktatúrában él: – Miért vagyok én elaljasítható?”

 

above-the-horizon-surreal-art-by-xetobyte.jpg

 

Hogyan is szól rólam, ha egy szituációban előtörnek az érzelmek?

Négy lehetőség, ahogyan a tükör módszer működhet:

  1. Minden, ami másokban dühössé tesz, zavar, az bennem is megvan. Minden, amit kritizálok a másikban, azért dühít, mert saját magamban nem tudom azt elfogadni. Lehet nem is tudatosul bennem, mert annyira lenyomom azt a részemet vagy csak egyszerűen szégyenlem, hogy ilyen is vagyok. Amikor ilyen szituációba kerülünk, érdemes befelé figyelnünk, mielőtt leordítjuk a másik fejét. Érdemes megvizsgálnunk, hogy mi az bennünk, ami miatt dühöt érzünk.
  2. Mindaz, amit egy másik személy kritizál bennem, meg akar változtatni bennem, amennyiben ez engem sért, bánt, valamilyen formában érzelmet vált ki bennem, akkor az még nincs feldolgozva bennem. Ilyenkor érdemes résen lennünk és nem elnyomni ezt az érzést, hanem megvizsgálni. Akár körbe járni több oldalról is. Sokszor a kérdésfeltevés előrébb visz bennünket. Ilyen kérdések lehetnek: Mi váltotta ki belőlem ezt az érzést? Mikor éreztem utoljára ezt? Milyen szituációban voltam akkor? Hasonló-e a mai eset ahhoz a régebbi szituációhoz? Sokszor elég a tudatosítás ahhoz, hogy egy-egy rossz érzésünk enyhüljön vagy semlegesüljön.   
  3. Mindaz, amit egy másik személy kritizál bennem, meg akar változtatni bennem, de engem ez nem sért, nem bánt, akkor az az ő feldolgozatlan problémája, amit kivetít rám, mert ő nem tud vagy nem mer szembenézni vele. Ezzel igazából nekem nincsen dolgom, az ő választása, hogy foglalkozik-e vele valamilyen formában vagy sem.
  4. Minden, amit én a másikban szeretek, az magamban is megvan, magamban szeretem, mert felismerem magam a másik személyében.

Ezek a négy lehetőség valójában az életünkért vállalt felelősségünkről szól. Minden egyes szituáció, minden egyes emberi kapcsolódás, minden érzékelésünk a mi belső kivetítésünk. Bármi, amit tapasztalunk, és esetleg nem tetszik az rólunk szól. A probléma nem velük van, hanem velünk, és abban, ahogy mi gondolunk rájuk. Ahhoz, hogy megváltozzanak, magunkat kell megváltoztatnunk. 

 
chants-field-mirror-4-by-alex-baker-photography.jpg

Hogyan változtathatom meg magam?

Mindent meg lehet tanulni, azt is, hogy tudatosabbak legyünk saját működésünkben. Sokszor találkozom azzal a mondattal a munkám során a pácienseim szájából, hogy ” Mikor fogom már rutinszerűen használni a tükör módszert?  Erre azt szoktam felelni, hogy  minden gyakorlás kérdése. Olyan ez, mint amikor kisbabák járni tanulnak. Először csak felállnak, megteszik az első bizonytalan lépteiket. Majd elkezdenek totyogni, van hogy még elesnek egyszer-kétszer, de a végén már egyedül is megy nagyon jól megy nekik.

Az első lépés, hogy vedd észre, miről szól egy-egy szituáció az életedben. Vedd észre a helyzet vagy a történés közben az érzelmi reakcióidat, amik párhuzamosan több fajtájúak vagy típusúak is lehetnek. Éld át, majd keresd meg a kérdéseidre a válaszaidat magadban. Minél többször tesszük ezt meg, egyre kevesebb idő kell majd ahhoz, hogy megtaláljuk és már adekvátan tudunk reagálni általa.

Van, hogy egyedül nehezen megy, de nem kell egyedül megtanulnod. Az önismereti csoportjaimban többek között ezt is megtanulod használni. 

 http://radfigyelek.hu/csoportok/onismereti-csoport/

A hírlevélre történő feliratkozással egyidejűleg elfogadod az adatkezelési szabályokat.

Hírlevél
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Csatlakozz és tartozz azok közé a hírlevél olvasóink közé, akik az önismereti és önfejlesztő témákról érdeklődnek.
Tiszteletben tartjuk magán jellegű adataid és magánéleted, adataidat az Adatvédelmi elveknek megfelelően kezeljük.

Varga Anita

Varga Anita, életvezetési tanácsadó, önismereti csoportvezető vagyok.
5 évvel ezelőtt nemcsak munkát váltottam, hanem életstílust is. Megtaláltam a hivatásom, felépítettem a saját vállalkozásomat és minden nap örömmel tölt el, hogy azt csinálom, amit szeretek, emberekkel dolgozom együtt, közösen, értük.
Abban támogatlak,hogy merj változtatni, hogy könnyed, teljes és boldog legyen az életed, hogy újjászülethess.Együtt kigyomláljuk a félelmeidet, azt ami nem oda való és tudatosítjuk azt, ami a megoldáshoz vezet.A gyökereknél írjuk át a mintáidat. Olyan ez, mint, amikor a régi, elszáradt gyökereket kihúzzuk a földből, majd új magot ültetünka helyükre, hogy egy új, élettel teli növény születhessen meg és fejlődhessen ki belőle.
Tanácsokért, inspirációért csatlakozz a Rádfigyelek FB csoporthoz.
Varga Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük