Szavakkal bántani a másikat szinte olyan, mintha vernéd!

A “fizikai bántalmazás” szó hallatára mindenki felkapja a fejét, hiszen már jó ideje foglalkozunk a testi bántalmazás visszaszorításával – ami jó hír. De mi a helyzet a szóbeli bántalmazással? Hát nagyjából semmi, pedig több millió ember szenved tőle. 

 

Szó vagy tett? Pszichológiai szempontból ugyanaz!

 

Az emberi elme szempontjából teljesen mindegy, hogy a bántalmazás szóban vagy tettleges formában történik, az agyunk ugyanazt az agyterületet aktiválja mindkét eset hatására – vagyis a sérelmeket szinte azonos módon dolgozza fel. Tudom, ez nehezen elképzelhető, hiszen a fizikai erőszak véraláfutást, sebet, netán törést hagy maga után, míg a szóbeli bántalmazásnak semmilyen látható jele nincs. 

Biztos te is fel tudsz idézni magadban legalább egy olyan mondatot, amelyet talán sok évvel ezelőtt vágott valaki a fejedhez – mégis olyan élénken él benned, mintha csak tegnap történt volna. Ugyanúgy felzaklat, ugyanúgy bánt, maximum nem gondolsz rá olyan gyakran, mint régebben – de továbbra is hordozod magaddal.

 

Ennek evolúciós oka van!

Az ember úgy lett megalkotva, hogy a negatív élményeket sokkal intenzívebben, mélyebben élje meg, mint a jóleső ingereket – de ez logikus is, mert az életben maradásunkat tekintve ennek kulcsfontosságú jelentősége volt. Hiszen mi volt a fontosabb egy ősembernek: hogy tudja, melyik barlangban van a legszebb barlangrajz, vagy hogy melyik fának mérgező a termése? Egyértelműen az utóbbi. 

És hiába telt el rengeteg idő, ilyen szempontból a mai ember gondolkodása sem változott. Ezért tud megtörténni az, hogy néha a világ összes szép élménye sem tud jóvá tenni egy bizonyos sérelmet – és ez ugyanúgy igaz a felnőttek, mint a gyerekek esetében. 

Kutatások is kimutatták: a sérelem mindig erősebb!

Egy 2014-es kutatás arra volt kíváncsi, hogy egy szeretetteljes, békés szülő képes-e helyrehozni a másik szülő által okozott sebeket a közös gyermekük lelkében? Az eredmény sajnos az lett, hogy nem. Ráadásul az is kiderült, hogy ha ugyanaz a szülő váltogatja a “jó” – “rossz” viselkedésformákat, akkor is az utóbbi lesz erősebb inger a gyermekben. 

 

És akkor most mindezt vetítsd rá a kapcsolatodra!

Te hányszor vágtál már csúnya dolgokat a párod fejéhez? Gondoltad volna eddig, hogy ezekkel akár durva, hosszútávú sebeket is ejthettél a lelkén, csak nem beszél róla? Vagy gondolj saját magadra: talán neked is mondtak már olyan durva szidalmazásokat, amelyek olyan fájdalmas nyomokat hagytak benned, mintha tüzes vassal égettek volna meg.  

Házastársi viszonylatban is foglalkoztak már a verbális bántalmazással, és egy kutatásnak köszönhetően megállapították, hogy a felek közti – esetleges – veszekedésekből származó sérelmek “semlegesítéséhez” legalább 5 pozitív élményre van szükség.

De mi van azokkal, akik nem kapnak pozitív visszacsatolást? 

Sok olyan férfi és nő szaladgál a világban, akiket elvarratlan, fel nem oldott sérelmek nyomasztanak – akár éveken keresztül. Ők azok, akikben ezek a bántalmazások különféle pszichoszomatikus viselkedésformákat indítanak be, melyek tudat alatt “irányítják” őket. 

 

Például járt hozzám egy hölgy, akit a volt férje rengeteget bántott amiatt, mert van rajta némi súlyfelesleg. Később azonban kiderült, hogy a férfi saját magával volt elégedetlen, de mivel nem mert ezzel szembenézni, ezért úgy próbálta magát jobb színben feltüntetni, hogy a feleségét bántotta. A legnagyobb baj nem is az, hogy rávetítette a saját gondjait a nőre – persze ez sem könnyítette meg a helyzetet -, ám az sokkal nagyobb gond, hogy sosem próbálta jóvátenni a hibáját. Hiszen így a válásuk után a hölgy folyamatos testképzavarral küzdött, és már-már anorexiássá változott, de még ekkor sem tetszett magának. Ez pedig rányomta a bélyegét a kisugárzására, és az elkövetkezendő kapcsolataira is. 

 

Mi a megoldás? 

Vannak helyzetek, amikor nincs szükség külső segítségre, mert a felek képesek egymás között megbeszélni a gondjaikat, és akkor is egészséges lélekkel élni tovább, ha esetleg elválnak útjaik. De sajnos sokszor megtörténik, hogy a problémák túlnőnek az egyének, és már nem tudja kimazsolázni, hogy egy-egy sérelmének mi a gyökere, és hogyan kell azt egyensúlyba hozni. Ilyen esetekben érdemes felkeresni egy szakembert, aki objektív és hozzáértő szemmel tudja vizsgálni, majd segíteni a érintettet.

Hírlevél
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Csatlakozz és tartozz azok közé a hírlevél olvasóink közé, akik az önismereti és önfejlesztő témákról érdeklődnek.
Tiszteletben tartjuk magán jellegű adataid és magánéleted, adataidat az Adatvédelmi elveknek megfelelően kezeljük.

Varga Anita

Varga Anita, életvezetési tanácsadó, önismereti csoportvezető vagyok.
5 évvel ezelőtt nemcsak munkát váltottam, hanem életstílust is. Megtaláltam a hivatásom, felépítettem a saját vállalkozásomat és minden nap örömmel tölt el, hogy azt csinálom, amit szeretek, emberekkel dolgozom együtt, közösen, értük.
Abban támogatlak,hogy merj változtatni, hogy könnyed, teljes és boldog legyen az életed, hogy újjászülethess.Együtt kigyomláljuk a félelmeidet, azt ami nem oda való és tudatosítjuk azt, ami a megoldáshoz vezet.A gyökereknél írjuk át a mintáidat. Olyan ez, mint, amikor a régi, elszáradt gyökereket kihúzzuk a földből, majd új magot ültetünka helyükre, hogy egy új, élettel teli növény születhessen meg és fejlődhessen ki belőle.
Tanácsokért, inspirációért csatlakozz a Rádfigyelek FB csoporthoz.
Varga Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük