Önbizalmunk nyomában

Az önbizalom megerősítése nem megy egyik pillanatról a másikra. Türelem és kitartás is kell hozzá. 

Összegyűjtöttem Neked 15 önbizalom növelő feladatot, amit itt tudsz letölteni ebook formájában. Egy olyan támogató és iránymutató segítséget kapsz, ami segít a fókuszt a megfelelő helyen tartani. Egy igazi mankó lehet a hétköznapjaidban, amihez minden nap fordulhatsz. Fontos a tudatosság és a cselekvés!

FONTOS! Ha legörgetsz az oldal harmadáig,  felugrik 1 ablak és letöltheted az AJÁNDÉK önbizalom növelő gyakorlatot, amit emailben fogok elküldeni Neked.

 

Neked való ez az ingyenes önbizalomnövelő ebook, ha,

  • elhatároztad, hogy változtatsz az életeden
  • hajlandó vagy felelősséget vállalni az életedért
  • szeretnél egy sokkal örömtelibb és magabiztosabb életet élni

Mit nyerhetsz, ha feliratkozol az ingyenes önbizalomnövelő ebookra?

  • inspirációt, ami segít az elhatározásod fenntartásában
  • hasznos feladatokat, amik hozzájárulnak, hogy változtass 
  • egyszerű és a mindennapjaidba beilleszthető ötleteket

.Az önbizalom vagy annak hiánya személyiségünk meghatározó tulajdonságai. Hatással vannak célkitűzéseinkre, döntéseinkre, a cselekedeteink eredményességére is, az egész életünkre.

Kitől, vagy mitől függ önbizalmunk?

Önbizalmunk milyensége nagyrészt gyermekkori élményeinkből származik. Megszülettünk mindenféle korlát, belső gátlás nélkül. Nyitottak voltunk a világ felé. Ha születésünkkor bármilyen trauma ért, elválasztottak minket valami miatt az anyukánktól, ez a nyitottság  elkezdett megtörni bennünk.

Meghatározó az is, hogy a szüleink és azok akik körül vettek, neveltek kicsi korunk óta mennyire közvetítették számunkra, hogy feltétel nélkül szerethetőek, értékesek vagyunk.

.

FONTOS! Ha legörgetsz az oldal harmadáig, felugrik 1 ablak és letöltheted az AJÁNDÉK önbizalom növelő gyakorlatot.

.

Lehet sokszor hallottuk a következő mondatokat: „Csúnya! Fujj! Nem szabad! Mit csinálsz?! Viselkedj úgy, hogy elfogadjanak mások. Legyél jó gyerek. Akkor fognak szeretni a többiek, ha kedvesen beszélsz velük.” Ezeknek egy része szükséges lehet, míg a többség falakat emel a világ és közénk.

Ezek a mondatok beépítik azt az érzést, hogy másoknak meg kell felelnünk, ki kell vívnunk mások helyeslését, azt hogy nem vagyunk elég jók. Ha ez az érzés mélyen belénk épül, egyszer csak elkezdünk szorongani: „Vajon elég jó vagyok, értékes vagyok?” A szorongás egyre erősebb lesz és egyre kevésbé vagyunk képesek az önállóságra, nem érezzük már a szabadság örömét. Nem merünk már egy-egy élethelyzetben kiállni magunkért, képviselni magunkat, vagy egyszerűen csak megmutatni, hogy kik vagyunk, mit is szeretnénk valójában, nem merjük elmondani a véleményünket.

Majd, amikor már óvodásak, iskolások leszünk nagyban meghatározza az amúgy is megnyirbált önbizalmunkat az, hogy mennyire vagyunk népszerűek, mennyire tudunk beilleszkedni egy csoportba, mennyire érezzük magunkat ügyesnek egy-egy feladat megoldása során. Ha itt történik velünk bármilyen trauma, akkor ez blokkolja az adott élet-területen felnőttkori önbizalmunk kiteljesedését.

.

A valódi önbizalom

Önbizalom nélkül nem élhetünk boldogságban. Egy darabig építhetjük magunkat a külső pozitív visszajelzésekből, de ha az önbizalmunk nem belülről fakad, hanem mások visszajelzéseiből táplálkozik, akkor hamis önbizalom alakul ki, ami a külső megerősítések elmaradásakor bármikor összeomolhat. Ezért láthatod gyakran azt a barátaid, ismerőseid körében, hogy amikor valaki elveszti a munkáját, teljesen összeomlik. Vagy ha otthagyja a párja és egyedül marad, akkor a darabjaira hullik. Vagy ha ki kell állni emberek elé előadni, leblokkol.

.

.

Az önbizalom nem növekedhet önismeret nélkül.

A gyermekek önbizalmáért a szülő és a többi felnőtt felelős. Felnőttként viszont ez a felelősség egyértelműen a miénk. Tőlünk függ az önbizalmunk, tőlünk függ, hogy kezünkbe vesszük az irányítást, hogy elkezdjük-e építeni különböző módszerekkel, technikákkal az önbizalmunkat.

Ha már nagyon hátráltat a mindennapjainkban az önbizalomhiányunk, rászorulhatunk egy ideig mások, például egy szakértő támogatására, de a cél az, hogy saját kézbe tudjuk venni az ügyet, amint elég erőt gyűjtöttünk.

Mivel fiatal felnőttkorra a személyiségünk már kialakult, minden komolyabb személyiségváltozásért jelentős erőt kell már kifejtenünk. Óriási feladat az önbizalom növelése, mert nem egyik napról a másikra fog megtörténni. A felnőttkor előnye viszont az, hogy nagyobb szabadságunk van tudatosan olyan környezetet, társakat, tevékenységeket választani, amelyek sikerélményhez juttatnak, fejlesztő hatásúak személyiségünkre, képességeinkre, s ezáltal önértékelésünket pozitívabbá, kiegyensúlyozottabbá teszik.

.

.

Azt gondolom, sosincs késő elindulni az úton. Eddigi munkám során nagyon szép példáit láttam annak, hogy idősebb emberek is képesek változni ha akarnak, reálisabb önképpel, több önbizalommal új lehetőségek felé nyitni.

Hírlevél
I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Csatlakozz és tartozz azok közé a hírlevél olvasóink közé, akik az önismereti és önfejlesztő témákról érdeklődnek.
Tiszteletben tartjuk magán jellegű adataid és magánéleted, adataidat az Adatvédelmi elveknek megfelelően kezeljük.

Varga Anita

Varga Anita, életvezetési tanácsadó, önismereti csoportvezető vagyok.
5 évvel ezelőtt nemcsak munkát váltottam, hanem életstílust is. Megtaláltam a hivatásom, felépítettem a saját vállalkozásomat és minden nap örömmel tölt el, hogy azt csinálom, amit szeretek, emberekkel dolgozom együtt, közösen, értük.
Abban támogatlak,hogy merj változtatni, hogy könnyed, teljes és boldog legyen az életed, hogy újjászülethess.Együtt kigyomláljuk a félelmeidet, azt ami nem oda való és tudatosítjuk azt, ami a megoldáshoz vezet.A gyökereknél írjuk át a mintáidat. Olyan ez, mint, amikor a régi, elszáradt gyökereket kihúzzuk a földből, majd új magot ültetünka helyükre, hogy egy új, élettel teli növény születhessen meg és fejlődhessen ki belőle.
Tanácsokért, inspirációért csatlakozz a Rádfigyelek FB csoporthoz.
Varga Anita

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük