fbpx

Szavakkal bántani a másikat szinte olyan, mintha vernéd!

A “fizikai bántalmazás” szó hallatára mindenki felkapja a fejét, hiszen már jó ideje foglalkozunk a testi bántalmazás visszaszorításával – ami jó hír. De mi a helyzet a szóbeli bántalmazással? Hát nagyjából semmi, pedig több millió ember szenved tőle. 

Szó vagy tett? Pszichológiai szempontból ugyanaz!

Az emberi elme szempontjából teljesen mindegy, hogy a bántalmazás szóban vagy tettleges formában történik, az agyunk ugyanazt az agyterületet aktiválja mindkét eset hatására – vagyis a sérelmeket szinte azonos módon dolgozza fel. Tudom, ez nehezen elképzelhető, hiszen a fizikai erőszak véraláfutást, sebet, netán törést hagy maga után, míg a szóbeli bántalmazásnak semmilyen látható jele nincs. 

Biztos te is fel tudsz idézni magadban legalább egy olyan mondatot, amelyet talán sok évvel ezelőtt vágott valaki a fejedhez – mégis olyan élénken él benned, mintha csak tegnap történt volna. Ugyanúgy felzaklat, ugyanúgy bánt, maximum nem gondolsz rá olyan gyakran, mint régebben – de továbbra is hordozod magaddal.

Ennek evolúciós oka van!

Az ember úgy lett megalkotva, hogy a negatív élményeket sokkal intenzívebben, mélyebben élje meg, mint a jóleső ingereket – de ez logikus is, mert az életben maradásunkat tekintve ennek kulcsfontosságú jelentősége volt. Hiszen mi volt a fontosabb egy ősembernek: hogy tudja, melyik barlangban van a legszebb barlangrajz, vagy hogy melyik fának mérgező a termése? Egyértelműen az utóbbi. 

És hiába telt el rengeteg idő, ilyen szempontból a mai ember gondolkodása sem változott. Ezért tud megtörténni az, hogy néha a világ összes szép élménye sem tud jóvá tenni egy bizonyos sérelmet – és ez ugyanúgy igaz a felnőttek, mint a gyerekek esetében. 

Kutatások is kimutatták: a sérelem mindig erősebb!

Egy 2014-es kutatás arra volt kíváncsi, hogy egy szeretetteljes, békés szülő képes-e helyrehozni a másik szülő által okozott sebeket a közös gyermekük lelkében? Az eredmény sajnos az lett, hogy nem. Ráadásul az is kiderült, hogy ha ugyanaz a szülő váltogatja a “jó” – “rossz” viselkedésformákat, akkor is az utóbbi lesz erősebb inger a gyermekben. 

És akkor most mindezt vetítsd rá a kapcsolatodra!

Te hányszor vágtál már csúnya dolgokat a párod fejéhez? Gondoltad volna eddig, hogy ezekkel akár durva, hosszútávú sebeket is ejthettél a lelkén, csak nem beszél róla? Vagy gondolj saját magadra: talán neked is mondtak már olyan durva szidalmazásokat, amelyek olyan fájdalmas nyomokat hagytak benned, mintha tüzes vassal égettek volna meg.  

Házastársi viszonylatban is foglalkoztak már a verbális bántalmazással, és egy kutatásnak köszönhetően megállapították, hogy a felek közti – esetleges – veszekedésekből származó sérelmek “semlegesítéséhez” legalább 5 pozitív élményre van szükség.

De mi van azokkal, akik nem kapnak pozitív visszacsatolást? 

Sok olyan férfi és nő szaladgál a világban, akiket elvarratlan, fel nem oldott sérelmek nyomasztanak – akár éveken keresztül. Ők azok, akikben ezek a bántalmazások különféle pszichoszomatikus viselkedésformákat indítanak be, melyek tudat alatt “irányítják” őket. 

Például járt hozzám egy hölgy, akit a volt férje rengeteget bántott amiatt, mert van rajta némi súlyfelesleg. Később azonban kiderült, hogy a férfi saját magával volt elégedetlen, de mivel nem mert ezzel szembenézni, ezért úgy próbálta magát jobb színben feltüntetni, hogy a feleségét bántotta. A legnagyobb baj nem is az, hogy rávetítette a saját gondjait a nőre – persze ez sem könnyítette meg a helyzetet -, ám az sokkal nagyobb gond, hogy sosem próbálta jóvátenni a hibáját. Hiszen így a válásuk után a hölgy folyamatos testképzavarral küzdött, és már-már anorexiássá változott, de még ekkor sem tetszett magának. Ez pedig rányomta a bélyegét a kisugárzására, és az elkövetkezendő kapcsolataira is. 

Mi a megoldás? 

Vannak helyzetek, amikor nincs szükség külső segítségre, mert a felek képesek egymás között megbeszélni a gondjaikat, és akkor is egészséges lélekkel élni tovább, ha esetleg elválnak útjaik. De sajnos sokszor megtörténik, hogy a problémák túlnőnek az egyének, és már nem tudja kimazsolázni, hogy egy-egy sérelmének mi a gyökere, és hogyan kell azt egyensúlyba hozni. Ilyen esetekben érdemes felkeresni egy szakembert, aki objektív és hozzáértő szemmel tudja vizsgálni, majd segíteni a érintettet.

Cikkem elsőként a She.hu olalon jelent meg.

Nyilatkozatok

Kövess engem

Varga Anita

© 2021. MINDEN JOG FENNTARTVA

 

Kapcsolat

info.radfigyelek@gmail.com
Budapest,  6. kerület, Ó utca
+(36) 20 3780249