fbpx

Megtaláltam a legjobb barátomat benned

Az emberek valamilyen okkal vannak az életünkben. Minél közelebbi valakivel a kapcsolatunk, annál jobban megtudunk nyílni neki és annál jobban meg tudunk bízni is benne, annál jobb és tartalmasabb barátokká válunk. Így alakulnak ki a legmélyebb barátságok.

Kevés ​​téma akad, amely oly sok költőt, írót és filozófust gondolkodtatott el, mint a barátság. Már Homérosz szól róla az Odüsszeiában. Az ókori és középkori keresztény szerzők elemezték, az újkorban Shakespeare és számtalan más szerző magasztalta a barátságot, másfelől viszont Nietzsche, Schopenhauer kétségbe vonták még a lehetőségét is.

Három kategóriába szoktuk sorolni a barátainkat és az ismerőseinket, ezek pedig az „A”, „B” és „C” kategória. Ez a kategorizálás tudat alatt működik bennünk. Lehet sosem gondoltál még így a barátaidra, de érzések szintjén, legbelül már biztos megfogalmazódott benned is.

Kik a legjobb barátaink?

Az „A” kategóriába tartozó barátaink azok, akikkel meg tudjuk osztani a jó, a rossz és a legszörnyűbbnek gondolt részeinket is, amiket lehet, hogy még magunk előtt is szégyenlünk. Ők azok, akik mindent tudnak rólunk. Láttak már minket összetörve, könnyek közt szenvedni. Láttak olyan dolgokat tenni, amiket nem tettünk ezelőtt. Láttak akkor, amikor a legsebezhetőbbek voltunk, és mindezek ellenére ugyanúgy szeretnek minket. Nem ítélnek el és nem hagynak el a tetteink, a megnyilvánulásaink miatt. Mellettük igazán önmagunk lehetünk. Ebbe  a kategóriába általában kevés ember tartozik bele, de akik belekerülnek, egy egész életen keresztül ott lesznek mellettünk és mi is mellettük.

Mitől lesz valaki „B” kategóriába tartozó barátunk?

A „B” kategóriába azok a barátaink tartoznak, akik látják a jó és a rossz énünket, de soha nem mutatjuk meg nekik a szörnyű, legmélyebb részünket. Láthatnak minket féltékenynek, dühösnek, még akár sírni is. Mindezeket az érzelmeket csak felszínesen mutatjuk meg nekik. Nem engedjük meg, hogy előttük elérjünk az érzéseink mélyére, hogy teljesen kiakadjunk előttük, csak félig nyílunk meg nekik. Sosem engedjük meg magunknak, hogy igazán sebezhetőek legyünk előttük, hogy megmutassuk nekik a szívünket és a lelkünket. Ezek az emberek jó barátaink, de mindig meg lesz a határ, ami visszatart attól, hogy a legjobb barátainkká váljanak. Valójában mi vagyunk azok, akik ezt a határt megszabjuk.

Mi alapján teszünk be valakit a „C” kategóriájú barátaink közé?

A „C” Kategóriába tartozó barátaink az életünk perifériáján tartózkodnak. Ezek azok a barátok, akikkel egyszer találkozunk egy évben valamilyen bulin vagy követjük őket a Facebookon. Ők lehet azt hiszik, hogy ismernek minket, de nem ismerik a belső világunkat és mi sem ismerjük őket igazán. Valószínűleg nem is bízunk bennük annyira, hogy megnyíljunk nekik. Ők azok, akiket szükség esetén előveszünk.

Mindenkinek szüksége van  legjobb barátra.

Neked van ilyen barátod?

Ismered azt az érzést, amikor a legjobb barátod melletted van és végig kísér az életed eseményein, változásain? És persze, fordítva is, te is kíséred őt az ő útján.

Esetleg tapasztaltad azt, hogy milyen az, amikor elveszíted valami miatt a legjobb barátodat?

Ha van egy-két legjobb barátod, akkor tudod, hogy milyen fontosak ők neked. Ha nincs, akkor lehet érzed a hiányát. Egy igazi barát tükröt tart és visszajelez, hogy milyennek lát téged, segít meglátni magadat és ezt el is várja tőled is. 

Hogyan tudnék igazi barátokat szerezni?

Egy önismereti csoport nagy lehetőséget nyújthat számodra abban, hogy igaz barátokat találj. A csoportjainkon az érzéseidről beszélsz, a legbelsőbb részeit mutatja meg mindenki, ezáltal egyre közelebb kerültök egymáshoz. 

Nyilatkozatok

Kövess engem

Varga Anita

© 2021. MINDEN JOG FENNTARTVA

 

Kapcsolat

info.radfigyelek@gmail.com
Budapest,  6. kerület, Ó utca
+(36) 20 3780249