fbpx

10 gyakorlati módszer az önfelfedezéshez

Mi is az az önismeret?

Az önismeret arról szól, hogy megérted a saját szükségleteidet, vágyaidat, hiányosságaidat, szokásaidat és minden mást, amin kattogsz nap, mint nap. Minél jobban megismered magad, annál jobban szolgálatodba állíthatod az életedben felmerülő változásokat. Lényegében, minél jobban odafigyelsz az érzéseidre és arra, hogy hogyan is működsz, annál könnyebben érted meg, hogy miért is teszed azt, amit teszel. Avagy miért is történik már megint ugyanaz a rossz, és hogyan érhetnéd el, hogy másképp történjen, hogy végre minden jobbra forduljon.  Minél többet tudsz a szokásaidról, annál könnyebben ismered fel azokat. Amit felismertél, azon már változtathatsz. Ne feledd, amit nem ismersz, azon esélyed sincs változtatni.

Müller Péter mondta, hogy „Ha felkel a nap, minden látható lesz. Nemcsak a szép – a ronda is. A tudat fényében előtűnnek a gyengeségeid, riasztó hitványságaid is… De nem baj! Legalább látod, hol vezetted félre magad, mi betegített meg, és rájössz, hogy a Fény erősebb, mint a sötétség.”

.

Miért olyan fontos az önmegismerés?

Az önfejlesztés lehetetlen önismeret nélkül. Ha szeretnénk fejlődni,előrébb jutni az életünkben, akkor nem elég csak az a sok tanulás, a sok-sok iskola, tanfolyam, tréning, a bemagolt könyvek százai. Persze ettől az intelligenciánk nőni fog, lesz egy jó állásunk, társadalmi szinten megbecsültek leszünk. De vajon ez elég? Van, akinek igen. Sokunknak viszont egy idő után már túl szűkké válik. Az a fajta áttörés az életünkben nem jön el tőle, amit vártunk, amire akár gyerekkorunk óta vágytunk. Eljön az idő, amikor már az érzelmi intelligenciánk fejlesztésére is igényünk lesz, amihez az önismeretünk fejlesztésével, az önmegismerésünkön keresztül vezet az út.

..

10 módszer az önfelfedezéshez:

  • Halld meg a bókokat és fogadd be.

Ha rendszeresen nehéz neked a bókokat befogadnod, itt az ideje elkezdeni gyakorolni. Van abban igazság, hogy néhány ember manipulálásra használja a bókokat, de a legtöbb valószínűleg felhívhatja a figyelmedet néhány meg nem látott erősségedre és elég önkritikával a gyengeségeidre is.

  • Vedd észre az érzéseidet

Még a legnegatívabb gondolatok és érzelmek is segítségedre vannak az önmegismerésedben. Időnként az olyan érzelmek, mint a harag, szomorúság, félelem megmutatják, hogy mi az, amivel szembe kell nézz, el kell fogadj vagy meg kell változtass az életedben.  Az első lépés, hogy vedd észre, hogy miről szól egy-egy szituáció az életedben. Vedd észre közben az érzelmi reakcióidat, ami párhuzamosan több fajta  is lehet. Éld át, majd keresd meg a kérdéseidre a válaszaidat magadba. Minél többször tesszük ezt meg, egyre kevesebb idő kell majd ahhoz, meg tudjuk élni az érzéseinket.

  • Vedd észre, hogy mire gondolsz

A gondolataid megismerése elvezet ahhoz, hogy jobban megértsd magad. A gondolataink megismerése vagy egyáltalán az hogy észrevegyük őket nem könnyű feladat. Sokszor a nap folyamán csak zakatol az agyunk, jönnek mennek a gondolataink, szinte céltalanul. Előfordul, hogy párhuzamosan több gondolat is megjelenik. Megismerésük is hasonló gyakorlást igényel, mint az érzéseink megfigyelése. Pácienseimnek szoktam azt a tanácsot adni hogy csak képzeljék el, hogy egy részüket kihelyezik magukon kívülre, mint egy figyelőt. És ezzel a figyelővel tekintenek magukra, mintha tényleg kintről néznék magukat. Megfigyelik, hogy mit gondolnak épp. Egy idő után már figyelő nélkül is megy.

  • Kezdj el megbarátkozni a hibáiddal

A hibáinkkal való szembenézés sokszor a legjobb fejlődési lehetőség. Érdemes rá így gondolni, ahelyett, hogy stresszforrásként fognánk fel a hibáinkat. Amikor nem kell tökéletesnek lenned, akkor könnyebb elfogadni a hibáidat, van lehetőséged felismerni, hogy a hibás lépéseid elvezethetnek egy tanulási folyamathoz, és lehet rájössz, hogy következő alkalommal mit csinálj másképp.

  • Írj önismereti naplót

Az önismereti napló írása is egy módszer arra, hogy tudatosabb legyél. Azáltal, hogy visszaemlékezel a nap eseményeire. Egy kicsit kívülről nézed, azt hogy hogyan voltál jelen a szituációkban, az emberi kapcsolódásokban, előrébb visz saját magad megismerésében. Ilyenkor is kitesszük a figyelőnket, egy részünket, aki kintről pártatlanul és befolyásolás mentesen tud ránk nézni. Érdemes ilyenkor feltenni magunknak a következő kérdéseket:  Mit éltem át az adott szituációban? Milyen érzéseket indított el bennem? Hogyan reagáltam ennek hatására?

  • Hallgasd meg más emberek véleményét, de a saját döntéseidet hozd meg és azok szerint élj

Abból a szempontból fontos lehet más emberek véleménye, hogy tükröt tarthatnak neked, vagy más perspektívába helyezik az adott témát, ami közelebb vihet téged a saját meglátásodhoz. De csakis te tudhatod, hogy mi a legjobb neked, mi az amit szeretnél.

  • Kezdj el olvasni könyveket önismereti témában

Ez önmagában még nem elég, elindíthat az úton.

  • Beszélgess egy terapeutával vagy tanácsadóval

Saját magad keresésében, megismerésében különböző akadályokba ütközhetsz, ezek lehetnek külső és belső akadályok is. Egy terapeuta vagy egy tanácsadó segíthet eltüntetni ezeket az akadályokat és segíthet abban, hogy felfedezz magadban új utakat.

       Olyan emberekkel vedd körül magadat, akik elfogadnak és támogatják a fejlődésedet

Egy olyan háttér, ahol elfogadnak úgy, ahogy vagy és szabadon engedik, hogy járd a saját utadat, biztonságos hátteret tud adni ezen a sokszor nehéz utazáson, befelé, önmagunk felé.

    Járj el önismereti csoportokba

Egy önismereti csoport nagy lehetőséget nyújthat számodra önmagad jobb megismerésében és fejlődésében.

Egy csoportban mindenki tükör. Mások által, azaz emberi kapcsolódások által nagyon sokat  tanulhatunk önmagunkról.

Kövess engem

Varga Anita

© 2021. MINDEN JOG FENNTARTVA

Kapcsolat

info.radfigyelek@gmail.com
Budapest,  6. kerület, Ó utca
+(36) 20 3780249